Dzień Łasucha w Janinkowym Przedszkolu z chlebem w roli głównej
Dzień Łasucha w Przedszkolu nr 15 na osiedlu Ogrody, to tradycyjna jesienna uroczystość odbywająca się rokrocznie w placówce, podczas której wszystkie dzieci kosztują, smakują i pałaszują najróżniejsze przysmaki. W tym roku Łasuch zaprosił przedszkolaki do chlebowego stołu – „OD ZIARENKA DO BOCHENKA CZYLI CHLEBEK KROMECZKA BUŁECZKA – DZIEŃ CHLEBA”.
Przedszkolne Święto Łasucha zostało – zgodnie z tradycją zainaugurowane przez panią dyrektor Edytę Kowalską, która w tradycyjnym regionalnym stroju ludowym, wraz z dziećmi reprezentującymi grupy, dokonała symbolicznego rozkrojenia chleba upieczonego przez przedszkolnych kucharzy.
Wszystkie dzieci wraz ze swoimi wychowawczyniami, bawiły się tego dnia bardzo wesoło, a przy okazji dużo się nauczyły. „Wesołe Misie” pod kierunkiem pani Katarzyny Chełminiak tworzyły prace plastyczne „Zbożowe bochenki”, używając różnych ziaren zbóż (elementy metody M. Montessori), grupa „Smerfów” wraz z panią Marzeną Dąbrowską poznawała odmiany ziaren zbóż oraz różne rodzaje pieczywa, po czym dzieci kolorowały obrazki tematyczne. Dzieci z grupy „Biedronek” przygotowywane przez panie: Dorotę Wróbel i Joannę Guzik lepiły bułeczki, chlebki, i rogaliki z masy porcelanowej, uczyły się wierszyka pt.: „Kanapeczki Biedroneczek”, a także poznawały zawody: rolnika, piekarza i młynarza. Natomiast grupa „Psotek i Śmieszek” pod kierunkiem pani Jolanty Goliat poznawała historyjkę obrazkową „Jak powstaje chleb…?”. Interesującym elementem edukacyjnym Dnia Łasucha w PP 15 była prezentacja multimedialna pt. „Od ziarenka do bochenka” oraz zabawa ruchowa „Mało nas do pieczenia chleba”. Natomiast punktem kulminacyjnym obchodów święta chleba było wspólne przygotowanie przez dzieci kolorowych i bardzo zdrowych kanapeczek z dużą ilością warzyw. Tego dnia żaden przedszkolak nie poszedł do domu głodny. Dzień Łasucha w Janinkowym przedszkolu popularyzuje wzajemną integrację, przyczynia się do uspołeczniania dzieci, a przede wszystkim zaznajamia milusińskich z kulinarnymi tradycjami regionalnymi.
{gallery}gallery/2020_21/2020_10_16{/gallery}